Patient Videos

Psykologen Forklarer: Et Godt Liv Med Prostatakræft

Hvor går man(d) hen med sine tanker, når man bliver ramt af prostatakræft? Carsten går til zumba, pardans og ordner have, mens Ole dyrker kampsport og går op i sund mad for at få en pause fra bekymringerne over kræftsygdommen. Hvert år bliver 4.000 danske mænd ramt af prostatakræft. Nogle går helt i sort og kan ikke tænke på andet - mens andre skyder sygdommen helt fra sig og ikke taler om den. Hør psykolog Svend Aage Madsen give gode råd til at holde fast i det gode i livet med en alvorlig sygdom og hør de to mænd give deres gode råd videre.

EM-61232 10/05-2021

Livet Efter Man Har Fået Konstateret Prostatakræft

I denne film fortæller fire kræftpatienter, deres pårørende og sygeplejerske Kirsten Steffensen om de tanker og handlinger, der følger med, når man har fået konstateret prostatakræft. Videoen er finansieret af Janssen.​

At få stillet en kræftdiagnose vil for langt de fleste medføre store omvæltninger. Selvom prostatakræft sjældent udvikler sig alvorligt, ved man ikke på forhånd, hvordan sygdommen vil udvikle sig hos den enkelte.

I denne film kan du høre flere patienter og pårørende fortælle om livet efter de fik konstateret prostatakræft, og hvilke tanker der fulgte med, da de fik sygdommen helt tæt på. Du får også indblik i, hvordan sygdommen har ændret deres hverdag og deres tanker om livet. Sygeplejerske Kirsten Steffensen fortæller også, hvordan man eksempelvis med motion kan forbedre sin livskvalitet efter at have fået kræftbehandling.

Prostatakræft: Sex & Samliv

I denne video kan du høre en række fortællinger fra kræftpatienter, der har fået stillet diagnosen prostatakræft. Psykolog Bo Snedker Boman fortæller, at sygdomsforløbet for langt de fleste vil få konsekvenser for seksualiteten. Videoen er finansieret af Janssen.​

Når man får konstateret prostatakræft, kan man få problemer med potensen og derfor også seksuallivet. Det vil typisk ske som et led i en hormonbehandling, hvor testosteron-niveauet undertrykkes. Det påvirker både ens fysiske formåen og lysten til sex. Mange vil opleve det som et stort identitetstab, og det kan påvirke parforholdet.

I denne film kan du høre flere patienter og deres ægtefæller fortælle om, hvordan de har tacklet udfordringen med manglende evne og lyst til sex. Du vil også få psykolog Bo Snedker Boman og sygeplejerske Kirsten Steffensens forklaringer på, hvad der sker med seksuallysten, og hvad man kan gøre for at bevare intimiteten i parforholdet.

Erik Har Været I Forskellige Behandlinger

I denne video fortæller Erik om at få stillet diagnosen prostatakræft, og hvordan de forskellige behandlinger af sygdommen har indflydelse på livet, kroppen og sindet. Videoen er finansieret af Janssen.​

At gå igennem flere forskellige behandlinger

Erik har været i forskellige behandlinger for prostatakræft igennem sit sygdomsforløb. Første gang han skulle behandles, gennemgik han en behandlingsform, der kombinerede stråler og kemo, hvilket lægerne havde anbefalet, da kræften havde spredt sig til både lymferne, ribbenene og hovedet. Efter denne behandling blev han erklæret rask. Dog vendte kræften tilbage igen, efter han havde fået indopereret en ny hofte, hvor kræften nu havde ramt bækkenpartiet. Behandlingen af sygdommen bestod denne gang i en hormonbehandling, som Eriks krop tog godt imod. Det betød, at kræften endnu engang var på vej væk.

Erik: 'Mit bedste råd er at være åben og ærlig'

En af konsekvenserne ved hormonbehandlingen er nedsat eller manglende lyst og evne til at have sex. Erik oplever desuden hormonsvingninger, svedture og øget træthed som konsekvens af behandlingen. Hans børn mærker også disse konsekvenser i hverdagen, men Erik prioriterer i høj grad at bruge sin tid og energi på sine børn, selvom det betyder, at han må fravælge andre ting. For Erik og hans familie har det været afgørende, at de har været åbne og ærlige omkring sygdommen og de fysiske og psykiske konsekvenser ved sygdommen. Det er et råd, han ønsker at give videre til andre, der har kræft inde på livet.

Hele Familien Påvirkes Af Sygdommen

I denne video fortæller Arne og hans familie om at have prostatakræft helt inde på livet, hvordan de håndterede beskeden om sygdommen, og hvilke konsekvenser det har for hverdagen. Videoen er finansieret af Janssen.​

Arne: 'Vores børn er blevet en endnu større prioritet i vores hverdag'

Da Arne fik konstateret prostatakræft, valgte han og hans kone Annette at holde beskeden for sig selv, indtil de kendte omfanget af sygdommen. Efter de fik beskeden fra hospitalet om, at kræften ikke havde spredt sig, fortalte de det til deres børn. Selvom Arne heldigvis kunne helbredes uden kemobehandling, var beskeden alligevel overvældende for resten af familien.

Livet har fået en anden nuance, efter familien har haft kræftsygdommen inde på livet. De prioriterer i højere grad end tidligere at rejse, og børnene er blevet en større prioritet i hverdagen, hvilket datteren Sophie i den grad også kan mærke. Der er en periode i hendes liv, hvor hun ikke husker sin far så godt, fordi han arbejdede meget, men efter han fik konstateret kræft, har hun oplevet en mere kærlig og omsorgsfuld side af ham.

Konsekvenser Af Behandlingen

Claus og hans kone Maybrith fortæller om, hvordan de på forskellig vis tackler Claus’ sygdom. Desuden giver filmen et indblik i, hvordan sygdommen har indvirkning på parrets sexliv. Videoen er finansieret af Janssen.​

Sådan håndterer ægteparret Claus' sygdom

Da Claus blev diagnosticeret med prostatakræft, spekulerede han meget på døden. Derfor gik han til sin læge for at høre, hvor mange år han kunne forvente at leve endnu. Lægen regnede med, at han havde fem år tilbage, men i dag har Claus haft kræftsygdommen i 10 år. Ægteparret har vidt forskellige måder at håndtere sygdommen på. For Claus' kone Maybrith er det vigtigt at forstå sygdommen for at kunne være i det, hvorimod Claus gerne vil vide så lidt som muligt. Han forholder sig mest til det, han fysisk kan mærke på sin krop.

Forsøg at se det sjove i den situation, du er blevet bragt i

Claus oplever en række konsekvenser af behandlingen. Han er i en behandling, der hedder medicinsk kastrationsbehandling, og det har både fysiske og psykiske konsekvenser for ham. En af de fysiske konsekvenser er, at behandlingen gør Claus meget træt, og samtidig er det psykisk udfordrende for både Claus og hans kone, idet han både har mistet lysten og evnen til sex. Det er hårdt for Maybrith, da hun stadig har sin seksualitet, og for hende er det særligt begæret, hun savner. Dog forsøger ægteparret at se det sjove i den situation, de er blevet bragt i for at kunne vende de hårde og groteske ting til noget, de kan grine af sammen.

Når Man Skal Inddrage Sine Pårørende

I videoen fortæller Hans Jakob blandt andet, hvor vigtigt det er, at man er i balance, når man vælger at inddrage sine pårørende i sygdomsforløbet. Videoen er finansieret af Janssen.​

Hans Jakob: 'Det er vigtigt, at du taler med dine børn om sygdommen'

For Hans Jakob kom det som et chok, da han blev stillet diagnosen prostatakræft. Han følte sig ikke længere som alle andre, for nu var han syg og kræftramt. Han oplevede selv, at han håndterede det dårligt, da han skulle fortælle sin datter om sygdommen, idet han faldt grædende sammen i armene på hende. Hans Jakob har efterfølgende gjort sig overvejelser om, hvordan man bedst kan involvere sine børn i sygdommen.

Sørg for at være i balance

Først og fremmest slår han fast, at man helt sikkert skal tale med sine børn om sygdommen, men ifølge Hans Jakob er det enormt vigtigt, at man er i balance, når man tager snakken. Han foreslår, at det kan være en god idé at gå en tur eller få bearbejdet sine tanker og følelser på en anden måde, inden man involverer sine børn yderligere.

Angst Forbundet Med Prostatakræft

I videoen fortæller flere patienter og pårørende om angsten og spekulationerne forbundet med prostatakræft. Psykolog Bo Snedker Boman forklarer, at angst er en helt naturlig reaktion. Videoen er finansieret af Janssen.

Mange oplever at blive angst, når en alvorlig sygdom kommer tæt på. Man ved ikke, hvilke udsigter sygdommen har, hvilke behandlinger der skal til, og hvilke fysiske og mentale omvæltninger det vil medføre. Prostatakræft vil unægteligt føre store omvæltninger med sig, hvad enten sygdommen er aggressiv eller vil forløbe nogenlunde fredeligt.

I denne film kan du høre patienter og pårørende fortælle om, hvordan de har oplevet denne angst og uvished, og hvordan de er kommet videre med hverdagen. Du kan også høre en psykolog og sygeplejerske komme med deres bud på, hvordan du lettest håndterer angsten.